Wieprzowina sosie kawowym

0 (0 ocen)

Brzmi nieco egzotycznie prawda? Jest to danie kuchni tureckiej, która jest bardzo zróżnicowana. Danie jest bardzo smaczne, choć przyznam że początkowo bałam się efektu końcowego.

Składniki:

  • - 500 g wieprzowiny pokrojonej w kawałki na gulasz
    - 2 duże cebule
    - główka czosnku
    - 180 ml dosyć mocnej kawy
    - pół kostki masła (100g)
    - suszone zioła: majeranek, oregano, bazylia
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 6 łyżek mleka
    - odrobina maggi
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kawy Gulasz

Wieprzowina sosie kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wysokiej patelni rozgrzać masło i obrumienić na nim mięso. Cebule pokroić bardzo drobno, a czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa i podlać połową szklanki wody, następnie dusić przez parę minut, aż cebula zrobi się szklista. Następnie podlać kawą i dusić na wolnym ogniu przez około 40-45 minut. Dodać zioła, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. W szklance rozrobić mąkę z mlekiem i kilkoma łyżkami sosu. Wlać na patelnię i podgrzewać cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać odrobinę maggi, ewentualnie doprawić pieprzem i ziołami. Podawać z pitą, chlebkiem naan, kaszą bulgur lub kuskusem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować