Wieprzowy gulasz z żurawiną i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Cebulę posiekać. Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć mięso. Doprawić je cynamonem, solą i pieprzem, odstawić. W tym czasie obrać jabłka i pokroić je w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie i dodać jabłka, żurawinę, goździki, gałkę muszkatołową i cukier i smażyć przez około 3 minuty.
2. Na patelnię wlać sok i dusić aż jabłka będą miękkie. Dodać mięso i gotować razem jeszcze przez 5 minut.
3.Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie lub słonecznik, posiekać je i wymieszać z sosem tuż przed podaniem. Podawać z ryżem,kaszą jaglaną lub gryczaną. Smacznego!
Porady
Uwaga na przypalenia, gdyż potrawa lubi się przypalić i trzeba dość często mieszać.
Komentarze