Zwyczaju na taką kapustę nie znałam. Dowiedziałam się o niej dopiero przeprowadzając się do Męża. Przepis od Teściowej, ale najlepszą i tak robi Babcia :)
Składniki:
Dla ok 4 osób
1/2 kg kiszonej kapusty (bez marchewki)
300g małego grochu jasiek
150g wędzonej słoniny
2 łyżki kminku
1 duża cebula
2 płaskie łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
4 ziarenka ziela angielskiego
Wigilijna kapusta z grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch jasiek namaczamy całą noc. Następnego dnia zmieniamy wodę i nalewamy świeżej tak by było jej ok 3 cm ponad grochem, delikatnie solimy. Gotujemy do miękkości i do wygotowania prawie całej wody, pilnując by groch się nam nie przypalił.
2.Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą. Siekamy drobniej, zalewamy wodą (2cm nad kapustą), dodajemy ziele angielskie oraz kminek. Gotujemy do miękkości ok godziny, jeśli wody nam znacznie ubyło, to odrobinkę dolewamy.
3.Słoninę kroimy w kostkę, topimy. Przy końcu topnienia wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Do gotowej dodajemy 2 łyżki mąki i robimy zasmażkę. Przelewamy ją do gotującej się cały czas kapusty mieszając, by się nie przypalała. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na końcu mieszamy z grochem. Podajemy ze świeżym chlebkiem lub ziemniakami.
Komentarze