Wigilijna kapusta z grochem i grzybami

4.5 (157 ocen)

Uwielbiam zapach unoszący się po kuchni przed wieczerzą wigilijną:). Na ten dzień czekamy cały rok, warto by na stole nie brakło tradycyjnych potraw. Oto jedna z nich! Od kąt pamiętam towarzyszy ona co rok mojej rodzinie w ten magiczny wieczór!

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kg kiszonej kapusty,
    • 0,5- ¾ szklanki łuskanego grochu,
    • 1 cebula,
    • Olej do smażenia,
    • 2 liście laurowe,
    • Sól, świeżo mielony pieprz,
    • Majeranek,
    • 8-10 dag suszonych grzybów
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Wigilijna kapusta z grochem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczymy w wodzie. Pozostawiamy na noc.
    Groch także namaczamy i pozostawiamy na noc.
    Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych. Jeśli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej można ją kilkakrotnie przepłukać. Ja płukałam 2 razy.
    Gotową kapust odcedzamy i delikatnie siekamy.
    Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej rozdrobnioną kapustę i razem smażymy.
    Między czasie powinniśmy ugotować groch, a także grzyby w wodzie w której się moczyły. Ugotowany groch odcedzamy.
    Gdy grzyby są gotowe wraz z wywarem podlewamy nimi kapustę i razem dusimy do wyparowania wody. Doprawiamy do smaku. Do tak przygotowanej wsypujemy groch i razem mieszamy. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Groch Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować