Wigilijna kapusta z grzybami to danie, które zawsze gości na moim stole. Przygotowuję ją wcześniej i wekuję - dzięki czemu mam mniej pracy na święta.
2 godz.
Składniki:
kapusta kiszona 2,5 kg
kapusta biała 1/4 główki
pieczarki 500 g
grzyby leśne 1 szklanka
grzyby suszone 7 sztuk
sól i pieprz
liście laurowe
ziele angielskie 5 kulek
przyprawa do bigosu
majeranek
masło do smażenia
cebula 3 sztuki
Wigilijna kapusta z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę białą szatkujemy, chwilę gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i studzimy. Kapustę kiszoną płuczemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 25 minut. Po tym czasie kapustę odcedzamy, zalewamy gorącą wodą, dodajemy białą kapustę i gotujemy. Dodajemy przyprawy. Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem na ok 30 minut. Cebulę oraz pieczarki oczyszczamy. Cebulę siekamy, a pieczarki kroimy w drobną kostkę. Ja użyłam także mrożonych grzybów leśnych, które wcześniej rozmroziła. Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę szklimy cebulę, dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy. Gdy płyn zredukuje się nam znacznie zawartość patelni wraz z płynem dodajemy do kapusty. Na tej samej patelni z odrobiną masła podsmażamy chwilkę grzyby leśne. Podsmażone leśne grzyby dodajemy do kapusty i wolno gotujemy. Kapustę podlewam wodą, w której moczyły się grzyby. Gotujemy, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Doprawiamy finalnie do smaku - ja użyłam przyprawy do bigosu i dań z kapusty.
Komentarze