Wigilijna kapusta z grzybami

4.48 (186 ocen)

  • 2 godz.

Wigilijna kapusta z grzybami to danie, które zawsze gości na moim stole. Przygotowuję ją wcześniej i wekuję - dzięki czemu mam mniej pracy na święta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • kapusta kiszona 2,5 kg
    kapusta biała 1/4 główki
    pieczarki 500 g
    grzyby leśne 1 szklanka
    grzyby suszone 7 sztuk
    sól i pieprz
    liście laurowe
    ziele angielskie 5 kulek
    przyprawa do bigosu
    majeranek
    masło do smażenia
    cebula 3 sztuki
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wigilijna kapusta z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę białą szatkujemy, chwilę gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i studzimy. Kapustę kiszoną płuczemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 25 minut. Po tym czasie kapustę odcedzamy, zalewamy gorącą wodą, dodajemy białą kapustę i gotujemy. Dodajemy przyprawy. Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem na ok 30 minut. Cebulę oraz pieczarki oczyszczamy. Cebulę siekamy, a pieczarki kroimy w drobną kostkę. Ja użyłam także mrożonych grzybów leśnych, które wcześniej rozmroziła. Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę szklimy cebulę, dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy. Gdy płyn zredukuje się nam znacznie zawartość patelni wraz z płynem dodajemy do kapusty. Na tej samej patelni z odrobiną masła podsmażamy chwilkę grzyby leśne. Podsmażone leśne grzyby dodajemy do kapusty i wolno gotujemy. Kapustę podlewam wodą, w której moczyły się grzyby. Gotujemy, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Doprawiamy finalnie do smaku - ja użyłam przyprawy do bigosu i dań z kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować