Są potrawy, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. . Tak przygotowana jest pyszna nie tylko solo, ale stanowi znakomity farsz do pierogów, pasztecików czy kulebiaka.
Wigilijna kapusta z grzybami na czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kiszoną przekładamy do dużego 4L garnka.
Dodajemy susz. Ja tego suszu nie moczyłam wcześniej. Ufam, że grzyby zebrane przez mamę były oczyszczone i że żaden ślimak nie wyląduje mi w potrawie.
Dodaję dużo przypraw tak od serca.
2.Pieczarki umyj i pokrój.
Rozgrzej patelnie i podsmaż pieczarki.
Cebulę i pora obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do pieczarek i smaż mieszając.
Dodaj wszystko do kapusty.
3.Dodaj dużą łygę powideł z śliwki węgierki.
Odlewam czerwone wino i dodaje do potrawy i wszystko dokładnie mieszam.
Jeśli kapusta jest za sucha dodaję wodę.
Teraz łyżka dobrego octu balsamicznego
Kładę ganek z kapustą na małym ogniu.
Jeśli kapusta się zagotuje zmieszam ogień i pozwalam jej tak bulgotać min 2 godziny.
Dodaję sól i pieprz dla smaku i odstawiam.
Parę godzin przed spożywaniem kapusta znowu wyląduje na małym ogniu. By podczas Wigilii była gorąca i pełna aromatów!
Komentarze