Wigilijna kutia z pęczakiem

4.5 (146 ocen)

  • 60 min

Doskonała na kolację wigilijną

  • 60 min

Składniki:

  • - 1,5 szkl. pęczaku
    - 2 szklanki mleka
    - 3/4 szklanki maku
    - szklanka miodu
    - po 10 dag: orzechów, migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rodzynek
    - cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wigilijna kutia z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    Pęczak należy ugotować w mleku. Powinien być sypki. Płuczemy go, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Umyty i moczony przez noc mak odcedzamy, zalewamy wrzątkiem i mielimy w maszynce dwukrotnie. Miód podgrzewamy, dodajemy cukier waniliowy, posiekane bakalie i sparzone rodzynki. Zagotowujemy, mieszamy z pęczakiem i makiem. Schładzamy i podajemy.

Porady

Zamiast cukru waniliowego możemy dodać cukier migdałowy, doskonale komponuje się ze smakiem maku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować