Wigilijna ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrożoną rybę kroimy na nieduże kawałki i oprószamy solą,pieprzem i przyprawą do ryb.Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.Układamy na półmisku.
2.Cebulę obieramy i kroimy w piórka,szklimy na niedużej ilości oleju.Marchewkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Tak przygotowane warzywa wkładamy na patelnię z cebulą,dodajemy liśće laurowy i ziele angielskie oraz sól i pieprz wg uznania. Dusimy pod przykryciem do miękkości.Na końcu dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku,można dodać odrobinę magi i cukru.
3.Tak przygotowany sos,jeszcze gorący wykładamy na rybę.po ostygnięciu wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Porady
Rybę można skropić przed smażeniem sokiem z cytryny,będzie smaczniejsza.
Komentarze