Wigilijna zapiekanka z kaszy kus kus, maku i jabłek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne danie, doskonale nadające się na wigilijną kolację

  • 60 min

Składniki:

  • szklanka kaszy kus kus
    2 opakowania cukru wanilinowego,
    200 g maku,
    2 jajka,
    3 łyżki miodu,
    rodzynki,
    3 duże jabłka,
    cynamon.

Wigilijna zapiekanka z kaszy kus kus, maku i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w 2 szklankach wody na małym ogniu i czekamy aż woda całkowicie się wchłonie.
    Kaszę słodzimy cukrem wanilinowym i przekładamy do formy, lekko ją ugniatając.
    Mak gotujemy ok. 30 minut, odcedzamy i mielimy dwukrotnie.
    Do maku dodajemy żółtka, miód i pianę z białek.
    Tak przygotowany mak wykładamy na kaszę.
    Jabłka ścieramy na tarce, lub kroimy w drobną kosteczkę ,dodajemy cynamon i wykładamy na masę makową.
    Zapiekamy ok. 25 minut.

Porady

Do zapiekanki możemy dodać gotową masę makową lub prażone jabłka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy