Wigilijna zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy i obieramy. Zalewamy litrem wody, dodajemy przyprawy, solimy i zagotowujemy. Gotujemy do miękkości i odcedzamy, zachowując wywar. Marchewkę, pietruszkę i seler można wykorzystać np. do sałatki jarzynowej.
2.Grzyby myjemy i zalewamy 2 szklankami ciepłej wody. Odstawiamy na co najmniej godzinę. Odsączamy, kroimy w paseczki i wkładamy do wywaru z warzyw wraz z wodą, w której się moczyły.
3.Zupę zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 30 minut.
Mąkę roztrzepujemy z połową szklanki zimnej wody i dodajemy do zupy, chwilę gotujemy i dodajemy śmietankę. Zagotowujemy. Zupę przed podaniem możemy ozdobić kleksem śmietanki.
Porady
Zupę można przygotować dzień wcześniej bez dodatku śmietanki, a przed podaniem zagotować i dodać śmietankę.
Komentarze