Wigilijne gołąbki z kaszą gryczaną w sosie grzybowym

4.49 (197 ocen)

Tradycyjne mięsno-ryżowe gołąbki znudziły mi się. Postanowiłam zrobić z niedocenionej kaszy gryczanej oraz z tegorocznymi suszonymi grzybami. Jest to próba generalna przed świętami :)

Składniki:

  • 1 główka kapusty
    500 g kaszy gryczanej
    2 cebule
    400 g suszonych grzybów
    1 łyżka śmietany
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos grzybowy

Wigilijne gołąbki z kaszą gryczaną w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Główkę kapusty ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie ostudzić i ściągnąć liście.
    Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Gotujemy aż odparuje woda. 1 Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle. Kaszę wymieszać z cebulą.
  • sos grzybowy 2. SOS: Grzyby obgotować w osolonej wodzie. Następnie pokroić w kostkę oraz w kostkę pokroić cebulę, wszystko smażyć na oleju. Zalać wodą i gotować pół godziny. Doprawić solą, pieprzem. Na koniec zagęścić zasklepką z mąki i gotować jeszcze przez 5 minut. Sos zdjąć z ognia i zalać zahartowaną śmietaną.
  • wigilijne gołąbki 3. Farsz z kaszy i cebuli ułożyć na liściach kapusty, zawinąć. Gołąbki ułożyć na naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i piec w piekarniku ok. 20 minut w 200 stopniach C. Do pełnej miękkości kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować