Wigilijne kluski z makiem

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Makaron z dużą ilością maku z dodatkiem słodkich bakalii, aromatycznych orzechów, do tego całość polana miodem z domowej pasieki to jedna z tradycyjnych świątecznych potraw, która od wielu lat cieszy się powodzeniem na naszym wigilijnym stole.

  • 60 min

Składniki:

  • 200g makaronu gwiazdki ( dwukolorowego)
    200g maku
    100g orzechów włoskich
    100g skórki pomarańczowej kandyzowanej
    80g rodzynek
    2 łyżki suszonych śliwek
    4 łyżki miodu
    1 aromat migdałowy
    2 łyżki masła
    2 łyżki oliwy
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Wigilijne kluski z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22tlqct 1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
  • image-28bfggv 2. Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin.
    Po tym czasie zmielić dwukrotnie.
  • 3. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. Orzechy
    i suszone śliwki pokroić na drobne kawałki.
  • 4. Masło roztopić i wlać do maku, dodać orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki, suszone śliwki oraz miód. Całość dokładnie wymieszać i wlać aromat migdałowy.
  • 5. Na samym końcu masę makową przełożyć do makarony i razem wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować