wigilijne muszle z makiem

4.5 (143 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nowoczesna odmiana tradycyjnej potrawy. Smaczna, piękna i fotogeniczna.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron muszle: 250 gramów
    - masa makowa: 500 gramów
    - rodzynki: 100 gramów
    - orzechy, migdały: 100 gramów
    - suszone figi: 100 gramów
    - brandy: 5 łyżek
    - kandyzowana skórka pomarańczowa: 1 łyżka
    - miód płynny: 5 łyżek
    - cukier waniliwy: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wigilijne muszle z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namocz w brandy i odstaw, aby "napiły się do syta". Drobniutko posiekaj bakalie. Aby orzechy były bardziej miękkie można je wcześniej uprażyć na patelni bez tłuszczu. Następnie połącz masę makową, bakalie, miód, cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.
  • 2. Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem producenta. Pod koniec gotowania dodaj trochę oliwy do wody, aby makaron się nie sklejał. Odcedź go i zahartuj zimną wodą. Napełniaj muszle makiem i układaj na talerzu. Udekoruj paseczkami skórki pomarańczowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Makaron muszle (conchiglioni) Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować