Aromatyczny, lekko winny i delikatny śledzik - nie tylko na Wigilię. Pierwszy raz przygotowałam danie z przepisu na opakowaniu przyprawy i jestem bardzo zadowolona :).
Składniki:
8 filetów śledzia solonego (matiasów),
1/2 pokrojonej cytryny,
1/3 szklanki oleju rzepakowego ( można też użyć oliwy z oliwek),
1 łyżka płynnego miodu,
1 łyżka kolorowego pieprzu ziarnistego,
5 ziaren jałowca,
5 ziaren ziela angielskiego,
3 liście laurowe
ulubione zioła do dekoracji
Wigilijne śledzie w oleju, kolorowym pieprzu i miodzie z cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku ( około 4 - 5 godzin). Osączyć, osuszyć, pokroić na kawałki.
2.Przygotować marynatę:
Ziarna jałowca i ziela angielskiego oraz 1/2 część kolorowego pieprzu rozgnieść. Dodać miód, olej, resztę kolorowego pieprzu i pokrojoną cytrynę. Dodać śledzie. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie ze sobą i odstawić do lodówki na około 12 godzin.
Przed podaniem udekorować ulubionymi ziołami ( u mnie tymianek)
Komentarze