Wigilijne śledzie w oleju z żurawiną

4.5 (143 ocen)

Żurawina nadaje śledziom wyrazisty smak, ponieważ jest kwaśna i śledzie stają się winne.

Składniki:

  • ok 6-7 filetów śledziowych (matiasów)
    1 duża czerwona cebula
    kila kulek ziela angielskiego
    kila listków laurowych
    czarny pieprz najlepiej świeżo mielony
    pół łyżeczki kolorowego pieprzu w kulkach
    olej lub oliwa (u mnie rzepakowy)
    kilka platerów cytryny, limonki do skropienia i dekoracji
    2 łyżki mrożonej żurawiny
    świeży tymianek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Wigilijne śledzie w oleju z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie namoczyć w zimnej wodzie ok 2 godziny, jeżeli po tym czasie będą nadal słone, to moczyć jeszcze ok 1,5 godziny w świeżej wodzie. Osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i lekko ugnieść pięścią.

  • 2. W słoju układać na przemian śledzie, cebula, lisek, ziele i pieprz. Całość zalać olejem, posypać mielonym czarnym pieprzem i odstawić do lodówki na kilka dni by składniki dobrze sobą przeszły :) polecam zrobić na ok 4 dni przed spożyciem. Wyłożyć na półmisek, lekko skroić cytryną, przystroić kawałkami cytryny, limonką i żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować