Żurawina nadaje śledziom wyrazisty smak, ponieważ jest kwaśna i śledzie stają się winne.
Składniki:
ok 6-7 filetów śledziowych (matiasów)
1 duża czerwona cebula
kila kulek ziela angielskiego
kila listków laurowych
czarny pieprz najlepiej świeżo mielony
pół łyżeczki kolorowego pieprzu w kulkach
olej lub oliwa (u mnie rzepakowy)
kilka platerów cytryny, limonki do skropienia i dekoracji
2 łyżki mrożonej żurawiny
świeży tymianek do dekoracji
Wigilijne śledzie w oleju z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie namoczyć w zimnej wodzie ok 2 godziny, jeżeli po tym czasie będą nadal słone, to moczyć jeszcze ok 1,5 godziny w świeżej wodzie. Osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i lekko ugnieść pięścią.
2.W słoju układać na przemian śledzie, cebula, lisek, ziele i pieprz. Całość zalać olejem, posypać mielonym czarnym pieprzem i odstawić do lodówki na kilka dni by składniki dobrze sobą przeszły :) polecam zrobić na ok 4 dni przed spożyciem. Wyłożyć na półmisek, lekko skroić cytryną, przystroić kawałkami cytryny, limonką i żurawiną.
Komentarze