Wigilijne śledzie w śmietanie

4.46 (180 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To jedna z obowiązkowych potraw Wigilijnych na moim stole.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 płaty śledziowe w occie
    1 duża cebula,
    1 jabłko,
    gęsta śmietana 18% 1 kubek 330g
    kremówka 30% 100ml lub więcej

    ziemniaki wg.uznania

    sól ,
    pieprz,
    cukier.
Wystaw ocenę:

4.46 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Wigilijne śledzie w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy o gotujemy w osolonej wodzie.
    Śledzie obieramy ze skóry i kroimy w paski 2cm ,cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, obrane jabłko kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. W misce mieszamy obie śmietany i przyprawiamy opcjonalnie cukrem solą i pieprzem. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Odstawiamy na godzinkę aby smaki przeszły. Tak przygotowane śledzie podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ryby Śmietana Ziemniaki Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować