Wigilijne ślimaczki serowe

5 (196 ocen)

  • 25 min

Bardzo prosty i szybki pomysł na jedno z wigilijnych dań, które możecie zrobić dosłownie kilka chwil tuż przed samą kolacją.

  • 25 min

Składniki:


  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 375g)
    200 g kremowego serka twarogowego z ziołami
    2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
    pół pora
    ok. 50 g startego sera żółtego
    1 żółtko do farszu + 1 do posmarowania
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Wigilijne ślimaczki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek twarogowy wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, drobno pokrojonym porem, startym żółtym serem i surowym żółtkiem. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 2. Ciasto francuskie rozwinąć lub cienko rozwałkować (jeśli jest taka potrzeba). Posmarować farszem. Zwinąć równocześnie z dwóch stron do środka. Pokroić na ok. 1,5-2cm kawałki. Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.15-20 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować