Wigilijne pieczone pierożki z kapustą i pieczarkami

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane pieczarkami i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki
    4g suszonych drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
    1 jajka
    100g masła extra
    100ml mleka

    Farsz:
    400g pieczarek
    200g kapusty kiszonej
    1 cebula
    sól
    pieprz
    2 łyżki masła

    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane do posmarowania
    garść maku do posypania


Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Wigilijne pieczone pierożki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-046rkyx 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier, jajka i rozpuszczone
    w mleku masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Włożyć do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić w wysokim naczyniu z zimną wodą. Kiedy ciasto wyrośnie i wypłynie na wierzch to znaczy, że jest gotowe.
  • image-0bi8kku 2. Farsz:
    Kapustę przepłukać wodą, drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do momentu miękkości kapusty. Cebulę drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli i całość smażyć na wolnym ogniu przez 8 - 10minut. Następnie przełożyć do ugotowanej kapusty, doprawić solą oraz pieprzem (jeżeli w farszu pojawi się za dużo płynu, trzeba go odlać lub wygotować). Całość dokładnie wymieszać.
  • image-1958lns 3. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 2 - 3mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
  • image-1igwf8a 4. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 18 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować