Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane pieczarkami i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.
Wigilijne pieczone pierożki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier, jajka i rozpuszczone
w mleku masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Włożyć do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić w wysokim naczyniu z zimną wodą. Kiedy ciasto wyrośnie i wypłynie na wierzch to znaczy, że jest gotowe.
2.Farsz:
Kapustę przepłukać wodą, drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do momentu miękkości kapusty. Cebulę drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli i całość smażyć na wolnym ogniu przez 8 - 10minut. Następnie przełożyć do ugotowanej kapusty, doprawić solą oraz pieprzem (jeżeli w farszu pojawi się za dużo płynu, trzeba go odlać lub wygotować). Całość dokładnie wymieszać.
3.Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 2 - 3mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
4.Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 18 minut.
Komentarze