Pierożki w postnej wersji z kapustą kiszoną i grzybami, najlepiej uwielbiane przez moją rodzinę,na wigilijnym stole podane z czerwonym barszczem muszą znaleźć się obowiązkowo!
1 godz. 40 min
Składniki:
Ciasto:
3 czubate szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
1 jajko
szczypta soli
mąka do podsypania ciasta
Farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty z marchewką
25 dag suszonych grzybów-borowiki i maślaki
2 cebule
olej do smażenia
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony
Wigilijne pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli,wbić jajko,zatrzeć lekko ciasto,wlewać powoli gorącą wodę gdy mąka wchłonie całą wodę zagnieść gładkie ciasto.
2.Przygotowane ciasto rozwałkować wycinać kółka dużą szklanką,w trakcie podsypać delikatnie mąką aby nie kleiło się do stolnicy.
3.Farsz:
Kapustę wypłukać jeśli jest bardzo kwaśna-dwukrotnie, zalać wodą i gotować do miękkości.
Ostudzoną odcisnąć. Grzyby namoczone na noc ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły,odcisnąć pokroić drobniutko w kostkę.
Cebulę obrać posiekać zeszklić na oleju,dodać ugotowane i pokrojone grzyby oraz kapustę,doprawić do smaku solą pieprzem, dusić około 10 minut pod przykryciem. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
5.Gotowe pierożki ułożyć koło siebie na bawełnianej ściereczce. w garnku zagotować osoloną wodę wrzucać partiami pierożki gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.
Komentarze