Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki

0 (0 ocen)

To ciekawa propozycja na urozmaicenie wigilijnych pierogów! Jeśli jesteście akurat w posiadaniu dyniowego puree (może być mrożone lub ze słoika) gorąco polecam. Dynia nie zmienia smaku ciasta, natomiast nadaje złocistego koloru gwiazdkom:).

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    Mak:
    • ok 1,5-1 i ¾ szklanki ugotowanego, zmielonego maku,
    • łyżka masła,
    • ok 1- 2 łyżki miodu do smaku,
    • 3 łyżki orzechów włoskich,
    • 2 łyżki rodzynek,
    • 5 moreli,
    • 4 śliwki kalifornijskie,
    • 3 figi,
    • 1 łyżka bułki tartej,
    Ciasto dyniowe:
    • 3 szklanki mąki,
    • 1 łyżka oleju,
    • 1 jajko,
    • ok 0,5- 3/4 szklanki gorącej wody,
    • 2,5- 3 łyżki gęstego puree z dyni,
    • szczypta soli,
    Dodatkowo:
    • ok 70 gram masła,
    • 0,5 szklanki siekanych orzechów włoskich,
    • cukier trzcinowy do posypania, cynamon do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie maku 1. MAK: Orzechy drobno siekamy, śliwki, moreli i figi kroimy w drobną kostkę.
    W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy mak. Gdy mak będzie ciepły dodajemy bakalie (orzechy, figi, morele i rodzynki) oraz wlewamy miód. Całość podgrzewamy razem, ewentualnie dodając jeszcze miodu do smaku. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Makowy farsz pozostawiamy do ostygnięcia.
  • przygotowanie składników 2. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dodajemy do niej olej, jajko, sól i dynię.
  • gotowe ciasto 3. Wyrabiamy ciasto , stopniowo wlewając do niego gorącą wodę. Ilość dodanej wody zależy od konsystencji dyniowego puree.
  • nakładanie nadzienia 4. Gotowe ciasto wałkujemy. Jako, że pierogi będą w kształcie gwiazdeczek, foremką delikatnie zaznaczamy kontury gwiazdek na połowie ciasta. W środek wykonanego zarysu nakładamy makowe nadzienie.
  • wycinanie 5. Całość przykrywamy drugą połową ciasta. Foremką w kształcie gwiazdy wycinamy pierogi, dokładnie dociskając, tak by nadzienie nie wypłynęło w trakcie gotowania.

  • przed gotowaniem 6. Tak przygodowe makowe gwiazdeczki gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
    Ugotowane odsączamy z wody i porcjujemy na talerze.

    WYKOŃCZENIE: Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy orzechy. Całość chwilkę podgrzewamy, by orzechy zmiękły i delikatnie się zarumieniły. Gotową „omastą” polewamy poporcjowane pierogi. Dodatkowo posypujemy je delikatnie cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.

Porady

Makowe nadzienie można zastąpić innym: bakaliowym lub serowym!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować