Nie umiem powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słodką kapustą.Wigilijne pierogi wszystkie są po prostu najlepsze , smakują wyjątkowo.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
główka białej kapusty
2 duże cebule
suszone podgrzybki ( słoiczek 250 ml )
olej do smażenia
łyżeczka pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą
sól
1/2 kg mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
szklanka mleka
1/2 szkl gorącej wody
Wigilijne pierogi ze słodką kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę przekroić na 4 części i ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić , przestudzić i pokroić drobniutko.
Namoczyć grzyby , ugotować i również drobno pokroić.
2.Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną drobniutko cebulę.
Dodać kapustę i dusić. Dodać grzyby razem z wywarem i w dalszym ciągu dusić. Dodać pieprz i sól do smaku.
Odparować i wystudzić.
3.Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykrawać krążki , nakładać farsz i zalepiać. Gotować partiami w osolonej wodzie.
Jak pierogi wypłyną , wyławiać i układać na płaskim półmisku.
Podawać przesmażone na oleju.
Smacznego.
Komentarze