Wigilijnjny barsz grzybowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten barszcz smakuje niepowtarzalnie tylko raz w roku podczas kolacji wigilijnej

  • 60 min

Składniki:

  • 40 dkg suszonych grzybów
    zakwas barszczu białego
    2-3 ziarnka ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    5 ziarenek pieprzu
    sól i pieprz mielony do smaku
    olej rzepakowy tłoczony na zimno
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wigilijnjny barsz grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby płuczemy i zalewamy wodą na całą noc. Następnego dnia nasz wywar grzybowy gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnkami pieprzu do miękkości grzybów (około 50 minut)
  • 2. Gdy grzyby są już miękkie solimy nasz wywar i doprawiamy pieprzem do smaku zalewamy zakwasem barszczu białego (na 2 l wody około 0,75 l zakwasu), doprowadzamy do wrzenia.
  • 3. Podajemy gorący polany olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Porady

Jeżeli grzyby są dużych rozmiarów to zaraz po ugotowaniu wyjmujemy je i kroimy na drobniejsze kawałki. Nasz wigilijny barszcz bardzo dobrze smakuje z pieczywem lub uszkami z kapusta i grzybami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

4.98 (177 ocen)

Zdobywca nagrody

Żurek grzybowy

To może cię zainteresować