Wigilijny barszcz z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wodę z cukrem zagotowujemy ,lekko studzimy. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem wrzucamy do naczynia (szklane lub gliniane). Dodajemy kminek ,liść laurowy ,ziele angielskie. Zalewamy wodą z cukrem i dodajemy kwas z ogórków. Naczynie zakrywamy gazą i odstawiamy na 4-5 dni (temp pokojowa).
Następnie przecedzamy, zagotowujemy razem z jabłkiem pokrojonym na ćwiartki, do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Grzyby moczymy w mleku, następnie odcedzamy i gotujemy w wodzie do miękkości. Mielimy.
Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy grzyby i chwilę razem smażymy.
W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, ugniatamy na gładko. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy 5 cm kółka. Na każde układamy farsz, zlepiamy, narożniki zlepiamy ze sobą. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy razem z barszczem.
Komentarze