Wigilijny barszcz czerwony z pierożkami

0 (0 ocen)

Wigilijny barszcz czerwony z pierożkami - bez niego którego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół.

Składniki:

  • Barszcz czerwony:
    1 kg buraków
    1 cebula
    kawałek selera
    marchewka
    kilka grzybków suszonych
    ziele angielskie
    1 łyżeczka majeranku
    2 liście laurowe
    sól, cukier, pieprz
    ocet winny

    Farsz:
    250 g pieczarek
    30 g suszonych grzybów
    4 suszone śliwki
    1 cebula
    1 jajko
    sól,pieprz,szczypta ostrej papryki i gałki muszkatołowej do smaku
    masło

    Ciasto na pierożki:
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki gorącej wody
    1 łyżka oleju
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pierogi Buraczki

Wigilijny barszcz czerwony z pierożkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Barszcz czerwony:
    Grzyby,obrane i pokrojone w nieduże kawałki seler i
    marchewkę,cebulę pokrojoną na pół, liść laurowy i ziele angielskie
    zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Buraki obieramy, kroimy w
    paseczki,dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze 15-20 minut. Przed końcem gotowania dodajemy majeranek.Doprawiamy do
    smaku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Odstawiamy na 3 godziny,
    przecedzamy,zostawiając grzyby.Podajemy z pierożkami.
  • 2. Farsz: Śliwki moczymy we wrzącej wodzie około 30 minut, następnie
    odsączamy i drobno kroimy. Grzyby moczymy,odsączamy,gotujemy i drobno
    siekamy. Cebulę obieramy,siekamy i zeszklimy na maśle, dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki oraz śliwki,grzyby i dusimy, aż odparuje płyn.
    Do zimnego farszu dodajemy jajko,doprawiamy do smaku.
  • Wigilijny barszcz czerwony z pierożkami 3. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli,dodajemy olej; całość
    zalewamy gorącą wodą. Mieszamy widelcem, aż powstanie klejąca się
    masa. Następnie przerzucamy ją na stolnicę i zaczynamy wyrabiać. W
    zależności od konsystencji dolewamy jeszcze wody lub dosypujemy mąki.
    Ciasto powinno być elastyczne i dobrze wyrobione.Wałkujemy i za pomocą
    literatki wykrawamy kółka, nakładamy farsz i formujemy pierożki.
    Gotujemy w posolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować