Wilgotna babka orzechowa z czekoladową polewą i migdałami

4.5 (169 ocen)

Szukasz wilgotnej, sprężystej babki?Polecam ten przepis. Ciasto jest aromatyczne, długo zachowuje świeżość. Babkę można również polać lukrem. Sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc. Przepis jest wynikiem zmiksowania starych zapisków mamy na wielkanocne baby

Składniki:

  • 120 gram mąki pszennej
    100 gram mielonych orzechów (dowolne)
    5 jajek
    150 gram cukru
    200 gram masła 82%
    100 gram mlecznej czekolady
    100 ml śmietanki 18% (słodkiej)
    30-50 gram siekanych migdałów (uprażonych)
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Ciasto orzechowe Desery

Wilgotna babka orzechowa z czekoladową polewą i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubijamy z cukrem na kogel-mogel. Dodajemy kawałki masła, miksujemy. Przesiewamy do masy mąkę z proszkiem. Wyłączamy robot, dodajemy orzeczenia i miesza widelcem. Jak masło się nie do końca zmiksowało możemy ciasto krótko zblendować.
  • 2. Formę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy ciasto, stukamy o blat blaszką aby usunąć powietrze i wygładzić powierzchnię. Pieczemy w nagrzanym piekarniku:165 stopni, ok.45 minut. Wyciągamy z piekarnika i po ok. 10 minutach wykładamy na talerz.
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietankę i szybkoieszamy rózgą kuchenną. Polewamy ciepłą babkę, posypujemy migdałami.

Porady

SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować