Ciasto wisienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, wymieszać z posiekaną margaryną, żółtkami, śmietaną i cukrem pudrem i zagniatać do uzyskania elastycznej, jednolitej masy(w razie potrzeby dodać nieco mąki) po czym uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą , schować do lodówki na 1 godzinę.
Po wyjęciu podzielić na cztery części .
Rozwałkować pierwszą część na cienki prostokąt ,przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę.
Białka ubić na sztywno dodać cukier i kisiel , połową pianki wysmarować wcześniej rozwałkowane ciasto na piance ułożyć połowę wiśni i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta, tą samą czynność powtórzyć jeszcze raz .Upiec pojedynczo dwa placki w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
2.Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serek i delikatnie na najmniejszych obrotach miksera wymieszać , wlać przestudzoną galaretkę i dokładnie wymieszać .
3.Połowę soku wlać do rondelka i zagotować w pozostałym soku rozrobić budyń i połączyć razem z gotującym się sokiem , masę zdjąć z ognia wsypać
galaretki i mieszać do momentu ,aż się rozpuszczą . Przestudzić.
4.Wisienki
Galaretkę rozpuścić 1/2 szklanki wrzątku i przestudzić.
Do zimnej , ale płynnej galaretki wsypać cukier i dodać śmietanę dokładnie wymieszać , odstawić do stężenia .
Z powstałej masy formować małe kuleczki w kształcie wisienek,a do kuleczek wbijać igiełki sosny.
Przełożenie ciasta:ciasto-połowa kremu-ciastka delicje-druga połowa kremu-ciasto-polewa-wisienki.Schłodzić.
Komentarze