Wiśniowa konfitura/ dżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wiśnie opłukać i wydrylować i zasypać 1 kg cukru. pozostawić do puszczenia soku. sok odcedzić osobno- osłodzić zagotować i zlać do słoików lub butelek.
owoce przełożyć do garnka, dodać konfiturex i dokładnie wymieszać. owoce zagotować ciągle mieszając. do gotujących się owoców wsypać cukier i całość gotować 2-3 min. zdjąć z ognia i mieszać do zniknięcia piany lub ją usunąć. gorącą konfiturę/dżem nakładać do wyparzonych suchych słoików i odstawić na 5 min dnem do góry, potem przekręcić słoiki i przykryć kocem lub ręcznikiem do całkowitego wystygnięcia.
jeżeli robię beż żelfixu czy konfiturexu, to mocno odciskam owoce i smaże około 10 min.
smacznego :)
Komentarze