Wiśniowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i przelewamy do blachy wysmarowanej wcześniej margaryną. ( wymiary blachy 25x35cm). Pieczemy w temperaturze 180* C, 25 minut. Studzimy.
2. Masa Budyniowa. Szklankę mleka i cukier zagotowujemy. Resztę mleka, żółtka i mąkę łączymy, roztrzepujemy i wlewamy do gotującego się wcześniej mleka z cukrem. Zagotować. Jak ostygnie rozetrzeć z kostką masła. Gotową masę przekładamy na biszkopt i układamy na niej wiśnie drylowane. Sok z wiśni ok 2 szklanki zagotowujemy i łączymy z galaretka wiśniowa. Tężąca galaretkę wlewamy na przygotowane wcześniej ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zgęstnienia. Żelatynę rozpuszczamy w niecałe pół szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy z dwiema łyżkami cukru pudru i łączymy z schłodzoną żelatyną i wlewamy na ciasto. Ciastko posypujemy startą czekoladą deserową i wkładamy do lodówki.
Komentarze