1.Biszkopt: żółtka oddzielamy
od białek i mieszamy
z octem i proszkiem. Białka
ubijamy z cukrem na sztywno.
Dodajemy z mąką do żółtek.
Delikatnie mieszamy. Ciasto
przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem.
Pieczemy 50 minut w temp.
180 °C. Studzimy. Przekrawamy
na 2 placki.
2.Kompot zagotowujemy,
dzielimy na 2 porcje. W jednej
rozpuszczamy galaretkę,
a w drugiej budyń. Obie porcje
łączymy i zagotowujemy.
3.Margarynę ucieramy z żółtkami
i cukrem na puch. Dodajemy
wystudzoną masę budyniową.
Białka ubijamy na
sztywno i mieszamy z masą.
Wsypujemy wiśnie.
4.Na biszkopta wykładamy
3/4 masy. Przykrywamy drugim
biszkoptem i smarujemy
resztą masy.
5.Wierzch posypujemy startą
czekoladą. Ciasto odstawiamy
do schłodzenia.
Komentarze