wiśniowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

ciasto nie jest trudne w wykonaniu dosc szybkie ale za to bardzo smaczne dostalam ten przepis od sasiadki

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT: 4 jaja,1 szklanka cukru ,4 łyżki oliwy, 1 szklanka mąki ,1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM: Po jednym opakowaniu galaretki wiśniowej i budyniu waniliowego bez cukru,50 dag wydrylowanych wiśni z kompotu ,2 szklanki kompotu wiśniowego,2 jaja, pół szklanki cukru, półtorej kostki masła lub margaryny.

    PONCZ do nasączenia ciasta:2\3 szklanki wody,3 łyżki spirytusu,1 łyżeczka cukru

    POLEWA :7 łyżeczek cukru ,7 łyżeczek wody ,7 łyżeczek margaryny ,5 łyżeczek kakao

Wiśniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubić z cukrem na sztywną piane dodać żółtka oliwę , mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Wlać do tortownicy o średnicy25cm i piec około 30 minut
  • 2. KREM: Połowe kompotu zagotować i rozpuścić w nim galaretkę.Pozostały zimny kompot wymieszać z proszkiem budyniowym a następnie płynna galaretka i mieszając zagotować .Z białek ubić sztywną piane .Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszysty krem .Wciąż ucierając dodawać po łyżce ostudzonej (ale nie oziębionej )masy galaretkowo-budyniowej.Na koniec wymieszać z wiśniami i dodawaną po trochu pianą z białek .Mase rozsmarować równą warstwą na biszkopcie i polać polewa .
  • 3. PONCZ: Wymieszać nasączyć ciasto
  • 4. POLEWA wodę cukier margarynę gotować na małym ogniu około 5 minut.Zdjąć z ognia dodać kakao energicznie wymieszać już nie gotowac.Od razu polać ciasto

Komentarze

Podobne przepisy