KREM: Po jednym opakowaniu galaretki wiśniowej i budyniu waniliowego bez cukru,50 dag wydrylowanych wiśni z kompotu ,2 szklanki kompotu wiśniowego,2 jaja, pół szklanki cukru, półtorej kostki masła lub margaryny.
PONCZ do nasączenia ciasta:2\3 szklanki wody,3 łyżki spirytusu,1 łyżeczka cukru
1.BISZKOPT: Białka ubić z cukrem na sztywną piane dodać żółtka oliwę , mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Wlać do tortownicy o średnicy25cm i piec około 30 minut
2.KREM: Połowe kompotu zagotować i rozpuścić w nim galaretkę.Pozostały zimny kompot wymieszać z proszkiem budyniowym a następnie płynna galaretka i mieszając zagotować .Z białek ubić sztywną piane .Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszysty krem .Wciąż ucierając dodawać po łyżce ostudzonej (ale nie oziębionej )masy galaretkowo-budyniowej.Na koniec wymieszać z wiśniami i dodawaną po trochu pianą z białek .Mase rozsmarować równą warstwą na biszkopcie i polać polewa .
3.PONCZ: Wymieszać nasączyć ciasto
4.POLEWA wodę cukier margarynę gotować na małym ogniu około 5 minut.Zdjąć z ognia dodać kakao energicznie wymieszać już nie gotowac.Od razu polać ciasto
Komentarze