Ciasto Wiśniowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób

Mocno wiśniowe, zakrapiane alkoholem ciasto na specjalne okazje. Z warstwą pysznego kisielui i kremem budyniowym. No i galaretka z wiśniami pokrywająca biszkopciki nasączone nalewką wiśniową.

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka
    szczypta soli
    75g drobnego cukru
    ziarenka z 1/4 laski wanilii
    100g mąki tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Syrop do nasączenia:

    100g drobnego cukru
    100ml wody
    4 łyżki nalewki z wiśni ze słoika

    Kisiel:

    słoik wiśni w alkoholu (500ml)
    słoik wiśni w kompocie (cały kompot i 1/2 wiśni) (730g)
    woda
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Krem:

    4 żółtka
    120g cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    400l mleka
    ziarenka z 1/2 laski wanilii
    250g masła w temperaturze pokojowej

    Galaretka:

    2 galaretki wiśniowe
    1/2 wiśni z kompotu
    650ml wody

    Dodatkowo:

    okrągłe biszkopty (ok. 100g)
    nalewka z wiśni ze słoika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty Ciasto

Ciasto wiśniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukier rozetrzeć opuszkami palców z ziarenkami wanilii.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając stopniowo dodawać cukier z wanilią. Ubijać na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej, gładkiej i błyszczącej masy. Wprost do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut. Wystudzić i wyciągnąć z tortownicy.
    Biszkopt umieścić na paterze, wokół zamknąć rant tortownicy.
  • 4. Przygotować syrop do nasączenia. Cukier i wodę umieścić w garnuszku, wymieszać i podgrzewać do zagotowania. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty – płyn powinien nieco zgęstnieć. Przestudzić i dodać nalewkę, wymieszać. Powstałym syropem mocno nasączyć biszkopt.
  • 5. Teraz kisiel. Kompot uzupełnić wodą do 350ml, odlać 1/4 szklanki. Do odlanego kompotu dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Resztę płynu zagotować, następnie dodać wiśnie z alkoholu oraz 1/2 wiśni z kompotu i jeszcze raz zagotować. Wlać mąkę wymieszaną z kompotem i mieszać, aż powstanie kisiel. Nie gotować! Lekko przestudzić, po czym rozsmarować na nasączonym biszkopcie. Odstawić do wystudzenia.
  • 6. Aby przygotować krem należy utrzeć żółtka z cukrem. Dodać 1/4 szklanki mleka, następnie mąkę. Dobrze zmiksować, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z wanilią. Do gotującego się mleka przelać masę żółtkową, cały czas intensywnie mieszając. Zmniejszyć ogień i podgrzewać do zagotowania i otrzymania budyniu. Bezpośrednio na powierzchni gotowego budyniu ułożyć folię spożywczą i odstawić do wystudzenia.
    Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać wystudzony budyń. Miksować do uzyskania gładkiego i puszystego kremu. Krem rozsmarować na kiesielu.
  • 7. Nalewkę wiśniową przelać do miseczki i zanurzać w niej biszkopty, aż mocno nasiąkną. Biszkopty układać na kremie zaczynając od brzegów. Na biszkoptach rozłożyć pozostałe wiśnie z kompotu i całość wstawić do lodówki.
  • 8. Zagotować wodę na galaretkę, wsypać galaretki i mieszać, aż się dobrze się rozpuszczą. Wystudzić. Lekko tężejącą już galaretkę delikatnie przelać na wierzch ciasta i ponownie wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, aby galaretka całkowicie stężała. Galaretka może sprawić, że biszkopty zaczną w niej pływać (tak jak u mnie), co moim zdaniem nadaje akurat temu ciastu uroku.

Porady

Najlepiej kroić ciepłym nożem. Wadą tego wypieku jest to, że ze względu na wiśnie w alkoholu, jest dość drogi. Ale myślę, że jeśli zamiast nich użyjecie po prostu wiśni z kompotu i dodacie innego alkoholu, efekt również będzie dobry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Alkohol Galaretka Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować