Wiśniowiec na bazie kaszy manny (bez pieczenia)

4.48 (153 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Ciasto, które jest modyfikacją naszego ulubionego ciasta na bazie kaszy manny. Nie trzeba go piec, więc robi się je dosłownie chwilę. Lekko kwaśny smak wiśni przełamuje słodycz masy grysikowej dlatego ciasto będzie idealne na ciepłe dni.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:

    300 g okrągłych biszkoptów
    1,5 l mleka
    1,5 szklanki kaszy manny
    1,5 szklanki cukru
    3/4 szklanki drobnych wiórek kokosowych
    300 g masła
    2 łyżki kakao
    250 g mrożonych wiśni
    1,5 opakowania galaretki wiśniowej ( 110 g)
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z wiśniami Desery

Wiśniowiec na bazie kaszy manny (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę biszkoptów rozłożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Mleko zagotować z masłem, wsypać kokos, kaszę mannę i cukier. Gotować aż zgęstnieje. Podzielić na połowę i do jednej części dodać kakao. Gorącą jeszcze masę kakaową wylać na biszkopty i od razu przykryć ją pozostałymi ciastkami. Wylać na nie gorącą masę białą, wyrównać i odstawić do wystudzenia. Nierozmrożone wiśnie przełożyć do rondelka i wstawić na mały ogień, gotować chwilę. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Tężejące wiśnie wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować