WIŚNIOWY MUS

0 (0 ocen)

  • 35 min

Mus można podawać na gorąco, ale smaczny jest też mocno schłodzony. Kiedy nadchodzi sezon na wiśnie taki mus bardzo często gości na naszym stole.

  • 35 min

Składniki:

  • • 1 szklanka czerwonego słodkiego wina
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżka miodu
    • 75 dag wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
    • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    • ½ szklanki śmietanki 30 proc.
    • 30 dag makaronu np. kolanka
    • płatki migdałowe

Wiśniowy mus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. garnku o grubym dnie, na małym ogniu zagotuj wino ze szklanka wody. Wsyp cukier puder i dodaj miód. Dołóż wiśnie, zwiększ ogień, poczekaj aż całość ponownie zawrze. Następnie ponownie zmniejsz płomień i gotuj około 10 minut. Od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Po 10 minutach wlej wodę (kilka łyżek) wymieszaną z 1 łyżeczką mąki kukurydzianej.
  • 3. Gotuj 2-3 minuty, a następnie zdejmij garnek z ognia i całość zmiksuj na gładką masę (2-3 łyżki wiśni odłóż do dekoracji). Następnie dodaj śmietankę i całość podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.
  • 4. W dużej ilości osolonego wrzątku ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedź i osącz.
  • Wiśniowy mus 5. Wlej mus na talerze. Do każdego włóż po porcji makaronu i kilka wiśni. Można posypać płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy