Sernik bardzo lekki z dodatkiem serka kremowego, kremówki, bez żelatyny z odrobiną soku z cytryny.Proponuje polewę z mrożonych wiśni aczkolwiek można użyć innych mrożonych owoców jak również konfitur
Wiśniowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Forma do pieczenia: tortownica 20cm
Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Spód tortownicy i boki do ok.1 cm od dna wyłożyć masą ciasteczkową, wyrównać, docisnąć łyżką. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
2.Do misy miksera włożyć ser, cukier puder , sok z cytryny, ekstrakt waniliowy. Miksować mikserem na średnich obrotach aż masa będzie kremowa i jednolita. W osobnej misce lekko ubić śmietanę kremówkę. Do masy serowej dodać ubitą śmietaną kremówkę, delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do tortownicy, wyrównać. Schłodzić w lodówce do 3 godzin.
3.Do garnuszka wsypać mrożone wiśnie, cukier, dwie łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu do momentu aż wiśnie zaczną mięknąć. W szklance dokładnie połączyć mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami wody, wlać do garnuszka, bardzo dokładnie wymieszać. Zagotować. Gdy polewa będzie za gęsta (zbita) można dodać trochę wody. Ostudzić.
4.Sernik przechowywujemy w lodówce. Przed podaniem kroimy sernik i dekorujemy przygotowaną polewą wiśniową. Można również przed podaniem zamiast polewy z mrożonych wiśni posmarować konfiturą wiśniową. Smacznego:-).
Komentarze