1.Masa I: 1 galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. 1 szklankę wiśni zblendować z 2 łyżkami cukru i dodać do nich przestudzoną galaretkę, Odstawić do lodówki.
2.Masa II: 2/3 kompotu zagotować i rozpuścić w nim 1 galaretkę. Pozostały kompot wymieszać z budyniem i wlać go na gorącą galaretkę i zagotować. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody, odstawić na kilka minut żeby napuchła, a następnie rozgrzać i rozpuścić. Nie gotować. Miękkie masło utrzeć z 3 łyżkami cukru i żółtkami, stopniowo dodawać masę galaretkowo-budyniową i rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
3.Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, na dnie ułożyć biszkopty i wyłożyć połowę masy II. Następnie wylać tężejącą masę I i wstawić do lodówki żeby się zastygła. Wyłożyć resztę masy II. Ułożyć wiśnie i zalać galaretką.
Porady
Zamiast wiśni świeżych można użyć owoców mrożonych lub z kompotu.
Komentarze