Wiśnie drążone w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wykonanie:
Wiśnie zalewamy w misce zimną wodą i pozostawiamy przez godzinę. (W taki sposób pozbędziemy się zanieczyszczeń, zwłaszcza jeśli niektóre wiśnie są robaczywe to to co musi wypłynie).
2.Następnie za pomocą drylownicy pozbawiamy się z wiśni pestek.
3.Wydrążone wiśnie przekładamy do miski i zasypujemy cukrem.
4.Wszystko delikatnie mieszamy aż rozpuści się cukier i pozostawiamy na kilka godzin (5-8h),aż wiśnie puszczą dużo soku, i powstanie syrop.
5.Następnie wiśnie przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy powstałym syropem.
Zakręcamy słoiki i gotujemy w garnku z wodą 30-40 minut na niewielkim ogniu.
Pozostały sok z wiśni wlewamy do słoiczków i również pasteryzujemy.
Komentarze