Wiśnie drążone w syropie

4.5 (142 ocen)

Wiśnie drążone w syropie są doskonałym dodatkiem do tortów ,ciast i deserów. Można równiez użyć zimą do zupy owocowej jak i na gofry.

Składniki:

  • 8 kg wiśni
    4 kg cukru

Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Wiśnie drążone w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wiśnie 1. wykonanie:
    Wiśnie zalewamy w misce zimną wodą i pozostawiamy przez godzinę. (W taki sposób pozbędziemy się zanieczyszczeń, zwłaszcza jeśli niektóre wiśnie są robaczywe to to co musi wypłynie).
  • Wiśnie drążone 2. Następnie za pomocą drylownicy pozbawiamy się z wiśni pestek.
  • wiśnie 3. Wydrążone wiśnie przekładamy do miski i zasypujemy cukrem.
  • wiśnie w soku 4. Wszystko delikatnie mieszamy aż rozpuści się cukier i pozostawiamy na kilka godzin (5-8h),aż wiśnie puszczą dużo soku, i powstanie syrop.
  • wiśnie 5. Następnie wiśnie przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy powstałym syropem.
    Zakręcamy słoiki i gotujemy w garnku z wodą 30-40 minut na niewielkim ogniu.
    Pozostały sok z wiśni wlewamy do słoiczków i również pasteryzujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować