Cudnie pyszna nalewka. Słodka, lekko gęsta, z nie od razu wyczuwalnym alkoholem, o pięknym rubinowym kolorze. Cudnie pyszne wiśnie. Słodkie, nasączone białym rumem...
Wiśnie w rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie wydrylować. Układać je w dużym słoju warstwami na przemian z cukrem.
2.Słój przykryć zakrętką (nie zakręcać!) i pozostawić do następnego dnia.
3.Gdy cały cukier dobrze nasiąknie sokiem...
4.... wlać do słoja rum.
5.Słój dobrze zakręcić i energicznie nim potrząsając, całość dobrze wymieszać.
6.Pozostawić na minimum 4 tygodnie...
7.... pamiętając, aby codziennie nim potrząsać (nawet dwu-, trzykrotnie).
8.* Nalewkę z wiśni w rumie można przelewać bezpośrednio przed spożyciem do karafki przez gęste sitko, gaza nie jest konieczna, bo trunek jest bardzo klarowny.
9.* Nalewkę można spróbować po 4 tygodniach. My spróbowaliśmy jej po przeszło 6. Jest przepyszna. Słodka, w pierwszym momencie nie czuje się alkoholu, więc nie jest za mocna. I jak na 6-tygodniową nalewkę, w miarę gęsta, co widać na ściankach kieliszka - pięknie po nich spływa, gdy nalewki w kieliszku ubywa. Spróbowaliśmy i zostawiamy ją na dalsze leżakowanie. Niech dojrzewa dalej.
Komentarze