Wiśnie w rumie

4.49 (159 ocen)

  • Łatwy

Cudnie pyszna nalewka. Słodka, lekko gęsta, z nie od razu wyczuwalnym alkoholem, o pięknym rubinowym kolorze. Cudnie pyszne wiśnie. Słodkie, nasączone białym rumem...

  • Łatwy

Składniki:

  • - wiśnie: 2 kilogramy
    - cukier: 1.5 kilograma
    - biały rum: 0.5 litra
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Napoje

Wiśnie w rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wiśnie w rumie 1. Wiśnie wydrylować. Układać je w dużym słoju warstwami na przemian z cukrem.
  • wiśnie w rumie 2. Słój przykryć zakrętką (nie zakręcać!) i pozostawić do następnego dnia.
  • wiśnie w rumie 3. Gdy cały cukier dobrze nasiąknie sokiem...
  • wiśnie w rumie 4. ... wlać do słoja rum.
  • wiśnie w rumie 5. Słój dobrze zakręcić i energicznie nim potrząsając, całość dobrze wymieszać.
  • wiśnie w rumie 6. Pozostawić na minimum 4 tygodnie...
  • wiśnie w rumie 7. ... pamiętając, aby codziennie nim potrząsać (nawet dwu-, trzykrotnie).
  • wiśnie w rumie 8. * Nalewkę z wiśni w rumie można przelewać bezpośrednio przed spożyciem do karafki przez gęste sitko, gaza nie jest konieczna, bo trunek jest bardzo klarowny.
  • 9. * Nalewkę można spróbować po 4 tygodniach. My spróbowaliśmy jej po przeszło 6. Jest przepyszna. Słodka, w pierwszym momencie nie czuje się alkoholu, więc nie jest za mocna. I jak na 6-tygodniową nalewkę, w miarę gęsta, co widać na ściankach kieliszka - pięknie po nich spływa, gdy nalewki w kieliszku ubywa. Spróbowaliśmy i zostawiamy ją na dalsze leżakowanie. Niech dojrzewa dalej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować