Tę zapiekankę przygotowuję wiosną i latem, gdy mam dostęp do młodych warzyw. Jest pyszna i bardzo zdrowa. Otręby, oliwa, zioła i błonnik z warzyw oraz mnóstwo witamin i minerałów w jednym daniu.
Witaminowa zapiekanka z kalarepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rzodkiew, kalarepę obrać, pokroić w plasterki. Kalafior podzielić na różyczki, umyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Marchew umyć, rozdrobnić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory umyć, pokroić w półplastry.
3.Lubczyk zmiksować z oliwą, śmietaną, mlekiem, czosnkiem, przyprawami, otrębami, jajkami i bazylią.
4.Na patelni rozgrzać olej. Polędwiczkę pokroić w 1,5 cm plastry , posypać solą, podsmażyć z obu stron na złoty kolor. Piekarnik rogrzać do 200 stopni C.
Komentarze