Witaminowa zapiekanka z kalarepą

4.5 (198 ocen)

  • Dla 6 osób

Tę zapiekankę przygotowuję wiosną i latem, gdy mam dostęp do młodych warzyw. Jest pyszna i bardzo zdrowa. Otręby, oliwa, zioła i błonnik z warzyw oraz mnóstwo witamin i minerałów w jednym daniu.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -polędwiczka wieprzowa : 400 g
    -kalarepa : 1 sztuka
    -biała rzodkiew : 0,5 sztuki
    -kalafior : 0,5 sztuki
    -pomidory sezonowe krajowe : 2 sztuki
    -pieczarki : 10 sztuk :
    -marchew młoda : 1-2 sztuki
    -szczypiorek (posiekany) : 2 łyżki
    - czosnek : 2 ząbki
    -lubczyk świeży (posiekany) : 2 łyżki
    - bazylia świeża - listki : 10 sztuk
    -oliwa z oliwek : 4 łyżki
    - śmietana 18 %: 3 łyżki
    -mleko 3,2 % : 100 ml
    - jajka : 2 sztuki
    - ser żółty pełnotłusty : 10 plastrów
    - sól : 2 łyżeczki
    -pieprz ziołowy : 1 łyżeczka
    - tymianek suszony : 1 łyżeczka
    -otręby żytnie : 2 łyżki
    -olej rzepakowy : 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Witaminowa zapiekanka z kalarepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka z wiosenno-letnimi warzywami 1. Rzodkiew, kalarepę obrać, pokroić w plasterki. Kalafior podzielić na różyczki, umyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Marchew umyć, rozdrobnić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory umyć, pokroić w półplastry.
  • 2. W małym garnku zagotować wodę, wsypać łyżeczkę soli, wrzucić kalafior, kalarepę, pieczarki i rzozdkiew, przykryć, zmniejszyć ogień, gotować 8-10 minut.
  • 3. Lubczyk zmiksować z oliwą, śmietaną, mlekiem, czosnkiem, przyprawami, otrębami, jajkami i bazylią.
  • 4. Na patelni rozgrzać olej. Polędwiczkę pokroić w 1,5 cm plastry , posypać solą, podsmażyć z obu stron na złoty kolor. Piekarnik rogrzać do 200 stopni C.
  • zapiekanka warstwowa 5. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, na dnie ułożyć plastry kalarepy, rzodkwi, pieczarek, różyczki kalafiora, posypać marchewką.
  • zapiekanka z kalarepą, rozdkwią, lubczykiem 6. Na warzywach ułożyć podsmażone plastry polędwiczki.
  • zapiekanka z warzywami, mięsem i ziołami 7. Na wierzchu ułożyć plastry sera, pomidorów, posypać szczypiorkiem.
  • kapsułą wartości odżywczych w zapiekance 8. Zapiekankę polać sosem śmietanowym z lubczykiem. Na pomidorach ułożyć porwane plasterki sera. Zapiekać 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować