Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Klopsiki ze zmielonej wołowiny w pikantnym sosie ze świeżych, smażonych pomidorów smakują wyśmienicie. Dodatek kukurydzy osładza i jednocześnie łagodzi ostrość pikantnego sosu. Dobór i ilość przypraw zależy od gustu, ale to danie, aż się prosi żeby dodać więcej chilli ;) Polecam!

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:

    500 g wołowiny mielonej
    200 g pieczarek
    1 szklanka kukurydzy konserwowej

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:

    5 dużych pomidorów

    SKŁADNIKI ROBOCZE:

    4 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 małe jajko
    1/2 łyżeczki soli do klopsików
    pieprz czarny świeżo mielony
    olej rzepakowy do smażenia
    1 cebula dymka
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka oregano
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (chilli)
    słodka papryka mielona
    sól


    DEKORACJA:

    świeży szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ed43r1 1. Umyte pieczarki drobno posiekać nożem lub przy użyciu rozdrabniacza. Wrzucić na patelnię i smażyć, aż woda z nich wyparuje. Ostudzone dodać do wołowiny. Mięso najlepiej zmielić samemu w domu na drobnym sitku. Ja przepuściłam je przez maszynkę dwa razy. Dodać pozostałe składniki na klopsiki, czyli rozgniecione 2 ząbki czosnku, jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz.
  • image-01kv8hg 2. Mięso dokładnie wymieszać, a jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać łyżkę bułki tartej. Uformować małe kuleczki i smażyć na rumiano z każdej strony. Ściągnąć z patelni i odłożyć.
  • image-0jboehv 3. Pomidorom naciąć nożem krzyżyki, zanurzyć we wrzątku i po minucie zmienić wodę na zimną. Ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę, usuwając twardy środek. Dodatkowo wyjęłam całą wodnistą część z nasionami i przecedziłam przez sitko, żeby nie było pestek.
    Na patelni, na której smażyły się klopsiki, wrzucić drobno posiekaną dymkę i rozgniecione 2 ząbki czosnku. Zeszklić i dołożyć skrojone pomidory. Chwilę podsmażyć, po czym dodać koncentrat pomidorowy, sok spod pomidorów i dobrze doprawić solą, pieprzem czarnym, chilli, oregano, papryką słodką. Kiedy pomidory zaczną się rozpadać i przypominać sos, wsypać kukurydzę. Dołożyć klopsiki i dusić wszystko jeszcze przez 15 min. Przed podaniem można posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Pieczarki Pomidor Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować