Wołowina w sosie chrzanowym

4.48 (170 ocen)

Mięso wołowe w sosie chrzanowym jest bardzo aromatyczne i mięciutkie. Najlepiej smakuje podane z kluskami śląskimi i surówką.

Składniki:

  • 1 kilogram wołowiny
    1 mały słoik chrzanu ostrego
    Sól, pieprz
    jarzynka
    Przyprawa maggi w płynie
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    5 ziaren pieprzu czarnego
    0,5 szklanki śmietany 18%
    Mąka pszenna
    Olej
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wołowe kroimy w plastry, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku solą, jarzynką, dodajemy chrzan, gotujemy jeszcze 10 minut. Zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie, dodajemy śmietanę, zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku przyprawą maggi i pieprzem. Podajemy z kluskami śląskimi i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować