Danie proste ale wymagające cierpliwości ze względu na długie duszenie mięsa.
0 (0 ocen)
Porady
Danie proste ale wymagające cierpliwości ze względu na długie duszenie mięsa. Sam sos jest bardzo prosty. Użyłam do niego kwaśnej śmietany chociaż moja mama używała słodkiej 30% . Po pierwsze ,wychodzi wtedy danie kaloryczne a po drugie sos jest słodki i trzeba go dokwaszać octem lub cytryną. Dlatego ja wybrałam kwaśną 18% śmietanę. Danie jest mniej kaloryczne i nie ma potrzeby dokwaszania sosu. Idealnym dodatkiem do tego rodzaju wołowiny są buraczki na ciepło. Tym razem jak zwykle przepis mamy trochę odtłuściłam ,bo zamiast użyć smalcu do podsmażania cebuli dałam masło a dla dbających o linie polecam olej rzepakowy. Również śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. Jednak smak niestety już nie jest taki sam. Dla wszystkich ,którzy nie przepadają za buraczkami ,co w mojej rodzinie występuje, proponuje prostą surówkę z kapusty , marchewki i jabłka.
Komentarze