Wołowina w sosie chrzanowym z buraczkami na ciepło

0 (0 ocen)

Danie proste ale wymagające cierpliwości ze względu na długie duszenie mięsa.

Składniki:

  • -1kg wołowiny gulaszowej
    -słoiczek chrzanu lub korzeń chrzanu
    -200 ml śmietany kwaśnej
    -olej rzepakowy
    -4 listki laurowe
    -4 ziarenka ziela angielskiego
    -pieprz ,sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina w sosie chrzanowym z buraczkami na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ,,Wołowina w sosie chrzanowym ,, 1. Wołowinę kroimy w poprzek włókien na grubsze plastry . Podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony. Następnie podlewamy gorącą wodą do połowy mięsa i zmniejszamy ogień do minimum. Dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości -ok.2 godz.
  • ,,Wołowina w sosie chrzanowym ,, 2. Kiedy mięso jest mięciutkie zalewamy zahartowaną gorącym wywarem śmietaną ,dodajemy chrzan utarty świeży lub ten ze słoiczka, solimy i pieprzymy do smaku. Ilość chrzanu tak naprawdę zależy od naszych kubków smakowych .Jeżeli chcemy mieć intensywny chrzanowy smak to polecam świeży chrzan tarty. Natomiast chrzan ze słoiczka będzie łagodniejszy i trochę nam jeszcze dokwasi sos. Jeżeli sos będzie wydawał się za rzadki proponuję potrzymać jeszcze trochę na wolnym ogniu często mieszając aż sos się zredukuje. Chyba że nie mamy czasu na czekanie po prostu zagęśćmy szczyptą mąki.
  • Buraczki na ciepło 3. ,,Buraczki na ciepło,,

    -dwa średnie buraczki
    -1 cebula
    -1 jabłko
    -1łyżka śmietany
    -1 łyżka masła
    -1 łyżka cukru
    -2 łyżki octu jabłkowego
    -szczypta soli
    Buraczki gotujemy w całości lub pieczemy w piekarniku przez godzinę. Następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jeszcze lepiej jeżeli będą ugotowane dzień wcześniej.
    Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy lekko na maśle ,dodajemy starte buraczki i również starte na tarce jabłko. Podlewamy odrobiną wody tak aby się nie przypalały podczas duszenia. Dodajemy cukier ,sól ,ocet jabłkowy. Dusimy wszystko 20 min. Na koniec dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy . Buraczki są najlepsze jak przed podaniem postoją sobie pół godzinki. Podajemy na ciepło.

Porady

Danie proste ale wymagające cierpliwości ze względu na długie duszenie mięsa. Sam sos jest bardzo prosty. Użyłam do niego kwaśnej śmietany chociaż moja mama używała słodkiej 30% . Po pierwsze ,wychodzi wtedy danie kaloryczne a po drugie sos jest słodki i trzeba go dokwaszać octem lub cytryną. Dlatego ja wybrałam kwaśną 18% śmietanę. Danie jest mniej kaloryczne i nie ma potrzeby dokwaszania sosu. Idealnym dodatkiem do tego rodzaju wołowiny są buraczki na ciepło. Tym razem jak zwykle przepis mamy trochę odtłuściłam ,bo zamiast użyć smalcu do podsmażania cebuli dałam masło a dla dbających o linie polecam olej rzepakowy. Również śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. Jednak smak niestety już nie jest taki sam. Dla wszystkich ,którzy nie przepadają za buraczkami ,co w mojej rodzinie występuje, proponuje prostą surówkę z kapusty , marchewki i jabłka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować