Wołowina w sosie z tuńczyka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wołowina i tuńczyk???Dla nas smaczne i niekonwencjonalne połączenie smaków.

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg wołowiny (najlepiej ligawy)
    200 g tuńczyka w oleju
    cebula
    duża marchew
    mały seler
    por (biała część)
    500 ml białego wytrawnego wina
    1 cytryna
    4 łyżki majonezu
    2 łyżki kaparów
    olej do smażenia
    sól ,pieprz

Wołowina w sosie z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę oprószamy solą i pieprzem ,krótko podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
    Mięso przekładamy do rondelka ,dodajemy wino ,razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę warzywami dusimy na wolnym ogniu około 40 min.
    Mięso wyjmujemy ,owijamy w folię aluminiową (żeby nie ostygła).
    Warzywa przekładamy ,dodajemy odrobinę bulionu z gotowania i razem z osączonym tuńczykiem ,sokiem z cytryny ,kaparami ,miksujemy. Następnie dodajemy majonez ,dokładnie mieszamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Przed podaniem mięso kroimy na plastry ,podajemy z przygotowanym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy