Wołowina z kminkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem wdową. Nie pracuję. Mieszkam z synem i mamą. Bardzo lubię piec i gotować. W wolnym czasie czytam i rozwiązuję krzyżówki. Bardzo często odwiedzają mnie córka i 3-letni wnuczek.

Składniki:

  • ● 4 befsztyki wołowe
    ● 3 czubate łyżki kminku
    ● 1 łyżka masła
    ● 2 cebule
    ● 10 pieczarek
    ● 1/2 szklanki rosołu
    ● 3 łyżki kwaśnej śmietany
    ● 2 łyżki startego żółtego sera
    ● pieprz
    ● 1/2 szklanki oleju

Wołowina z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wołowina z kminkiem 1. Plastry mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Kminek zaparzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Osączamy. Do kminku dodajemy masło i siekamy. Mięso smarujemy z obu stron masą kminkową i oprószamy
    pieprzem.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na rumiano. Przekładamy do ciepłego piekarnika.
  • 3. Cebule obieramy i siekamy, pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki. Smażymy na oleju na rumiano. Podlewamy rosołem. Dodajemy ser wymieszany ze
    śmietaną, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
  • 4. Befsztyki wykładamy na talerze i polewamy sosem pieczarkowym.

Porady

● Befsztyki smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Jeżeli wolimy dobrze wysmażone– 1-2 minuty dłużej. ● Wołowinę z kminkiem możemy podawać z ziemniakami okraszonymi masłem z natką pietruszki oraz z sałatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Komentarze

Podobne przepisy