Wołowina pieczona w dyni z warzywami i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania dyni. Odcinamy ¼ części od góry (to będzie przykrywka). Z obu części usuwamy gąbczasty miąższ i pestki. Miąższ dyni nacinamy nożem (tak, żeby nie przeciąć skórki). Wnętrze smarujemy oliwą i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pół godziny, po tym czasie wyjmujemy z piekarnika razem z blaszką.
2.W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Pokrojoną w kostkę wołowinę smażymy na oleju, jak mięso zbrązowieje z każdej strony, zdejmujemy z patelni, a na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę oraz posiekany ząbek czosnku.
3.W garnku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej kostki bulionowe. Wtedy dorzucamy wołowinę, cebulę z papryką i czosnkiem, doprawiamy oregano, solą i pieprzem, dorzucamy też listek i ziele i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną „w paski” i pokrojoną w kostkę cukinię, odsączoną kukurydzę i obrane brzoskwinie, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę. Całość mieszamy i gotujemy przez kolejny kwadrans.
4.Gulasz przekładamy do upieczonej dyni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez ok. 15 minut.
Komentarze