Wołowina pieczona w dyni z warzywami i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • Średni

Podobno Witold Gombrowicz bardzo lubił jeść taki gulasz

  • Średni

Składniki:

  • - dynia: 4 kilogramy
    - cukier: 0.5 szklanki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - wołowina: 0.5 kilograma
    - cebula: 1 sztuka
    - Czerwona papryka: 0.5 sztuki
    - czosnek: 1 ząbek
    - olej: 1 łyżka
    - kostki bulion cielęcy: 2 sztuki
    - woda: 1.5 litra
    - suszone oregano: 1 łyżka
    - listek laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie całe: 1 sztuka
    - ziemniaki: 5 sztuk
    - cukinia zielona mała: 1 sztuka
    - kukurydza konserwowa: 150 gramów
    - dojrzałe brzoskwinie: 5 sztuk
    - sól i pieprz (do smaku): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina pieczona w dyni z warzywami i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania dyni. Odcinamy ¼ części od góry (to będzie przykrywka). Z obu części usuwamy gąbczasty miąższ i pestki. Miąższ dyni nacinamy nożem (tak, żeby nie przeciąć skórki). Wnętrze smarujemy oliwą i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pół godziny, po tym czasie wyjmujemy z piekarnika razem z blaszką.
  • smażona wołowina 2. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Pokrojoną w kostkę wołowinę smażymy na oleju, jak mięso zbrązowieje z każdej strony, zdejmujemy z patelni, a na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę oraz posiekany ząbek czosnku.
  • wołowina z warzywami 3. W garnku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej kostki bulionowe. Wtedy dorzucamy wołowinę, cebulę z papryką i czosnkiem, doprawiamy oregano, solą i pieprzem, dorzucamy też listek i ziele i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną „w paski” i pokrojoną w kostkę cukinię, odsączoną kukurydzę i obrane brzoskwinie, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę. Całość mieszamy i gotujemy przez kolejny kwadrans.
  • Wołowina pieczona w dyni 4. Gulasz przekładamy do upieczonej dyni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez ok. 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować