Wołowina po chińsku z trawą cytrynową

4.51 (162 ocen)

  • 60 min

Ta potrawa jest szczególna bo szczególny jest jej smak, orzeźwiający dzięki posmakowi trawy cytrynowej i imbiru i jednocześnie bardzo konkretny dzięki wołowinie i chili. Smakuje zarówno rosłemu mężczyźnie jak i delikatnej kobiecie :)

  • 60 min

Składniki:

  • 250g wołowiny
    1 paczka makaronu Chow Mein (ja dodałam ryżowy makaron i też było smaczne i nieco lżejsze)
    1 marchewka
    1 papryka czerwona (mała)
    1 papryka zielona (mała)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    ½ puszki pędów bambusa
    3 łyżki sosu sojowego (można więcej, można mniej – według uznania)
    2 łyżki oleju sezamowego
    Mała garść orzechów nerkowca
    Parę łodyżek trawy cytrynowej
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki brązowego cukru
    1mała łyżeczka chili ( w formie sproszkowanej bądź suszonej)
    szczypta kurkumy
    odrobina imbiru (świeżego bądź suszonego)
    Olej roślinny do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina po chińsku z trawą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do woka wrzucamy pokrojoną w paseczki wołowinę i rozgnieciony czosnek. Smażymy ją na oleju roślinnym ok. 5 min. po czym przykrywany patelnię pokrywką i dusimy na mniejszym ogniu ok. 15 min. Gdy wołowina zmięknie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy całość jeszcze ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy chili oraz kurkumę i imbir, wrzucamy pokrojoną w słupki marchewkę i paprykę, całość polewamy 3 łyżkami sosu sojowego. W między czasie przygotowujemy makaron chińśki według instrukcji na opakowaniu. Do mięsa i warzyw dodajemy pokrojoną drobno trawę cytrynową (można ją również „porwać”, ale kawałki muszą być takie, aby nie przeszkadzały w jedzeniu) i pędy bambusa. Smażymy całość na niewielkim ogniu dodając brązowy cukier i sprażone wcześniej orzechy nerkowca. Na koniec wyłączamy gaz, polewamy całość olejem sezamowym i mieszamy. Gdy dodamy makaron całe danie posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem 

Porady

Jeśli ktoś nie posiada woka to bez problemu można go zastąpić głęboką patelnią. Przyprawy typu chili, imbir, kurkma dozujemy według własnego uznania, jeśli ktoś chce uzyskać bardziej pikantny i wyrazisty smak można zwiększyć dawki podane w przepisie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować