Wołowina po peruwiańsku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis jest wyrazem mojej inwencji kulinarnej i inpiracji kuchnią i kulturą Peru.Wielość odmiennych aromatów zapewnia niezapomnianą mieszankę smakowych doznań,od ostrości chilli,aż po miodową słodycz

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mielona wołowina: 300 gramów
    - migdały: 40 gramów
    - świeżo starty imbir: 1 łyżeczka
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - papryka zielona: 0.5 sztuki
    - papryka czerwona: 0.5 sztuki
    - mała papryczka chilli: 0.5 sztuki
    - sos chilli: 0.5 łyżeczki
    - sos sojowy jasny: 3 łyżki
    - olej do smażenia: 1 łyżka

    - bulion warzywny: 0.5 szklanki
    - sos sojowy ciemny: 2 łyżki
    - czerwone wino: 3 łyżki
    - miód: 2 łyżki
    - rum: 1 łyżka
    - mąka ziemniaczana: 1.5 łyżki

    - makaron ryżowy: 1 opakowanie
    - dymki: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina po peruwiańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski włożyć wołowinę. Dodać migdały, imbir, rozgnieciony czosnek, odpestkowane i pokrojone w drobną kostkę papryki oraz sos chilli i jasny sos sojowy. Starannie wyrobić.
  • 2. Na posypanym mąką blacie wyrobić 12-16 jednakowych kulek.
  • 3. W woku rozgrzać olej i jedną warstwą ułożyć klopsy. Smażyć ok 20 minut an amłym ogniu, regularnie przewracając, aż będą z każdej strony brązowe. Przełożyć na osobny talerz i utrzymywać w cieple.
  • 4. Do woka wlać ciemny sos sojowy, bulion i wino, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 sekund. Dodać miód. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną zmieszaną z rumem.
  • 5. Przygotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Ułożyć na nim klposy, polać przygotowanym sosem i posypać pokrojonymi w drobną kostkę dymkami.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować