Wołowina, puree z selera i grzybowy sos z Gorgonzolą

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Wołowina, puree z selera i grzybowy sos z Gorgonzolą

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 400 g wołowiny
    3 cebule
    400 g pieczarek
    60 g gorgonzoli
    kubek śmietany
    2 ząbki czosnku
    1 l bulionu warzywnego
    duży seler
    szczypiorek
    sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, papryka słodka i ostra
    szczypta imbiru
    kilka kropel sosu sojowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Wołowina, puree z selera i grzybowy sos z gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wołowina, puree z selera i grzybowy sos z Gorgonzolą 1.
    Wołowinę przyprawić czosnkiem, przyprawami, kilkoma kroplami sosu sojowego i odstawić do lodówki na 3 godziny. Selera i 2 cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju lub masła zalać bulionem i gotować do miękkości. Miękki zmiksować blenderem na gładkie puree.
    Wołowinę podsmażyć na brązowo, przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać bulionem i piec w 180st C do miękkości ok 1.5 - 2 godz. Miękkie mięso wyjąć i przykryć folią aluminiową ( niech odpocznie ) pokroić w plastry.
    Pozostałą cebulę pokroić i lekko podsmażyć, dodać do niej obrane i pokrojone pieczarki. Zalać śmietaną wymieszaną z gorgonzolą. Trzymać na ogniu, aż sos zgęstnieje doprawić solą i pieprzem ( nie wcześniej, żeby pieczarki były chrupiące )
    Na końcu posypać szczypiorkiem............................




    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować