WŁOSKA KAPUSTA z FASOLĄ (VERZA con FAGIOLI)

0 (0 ocen)

  • 30 min

W Polsce groch z kapustą, a we Włoszech kapusta z fasolą;) Dużo potraw kuchni włoskiej pochodzi z biedoty. Są to dani sezonowe, sycące i bardzo ekonomiczne. Tak smaczne i tradycyjne, że przetrwały do dnia dzisiejszego. Ta kapusta to jedno z tych dań. Pyszna na gorąco podawana z chlebem.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 główka włoskiej kapusty (ok. 1 kg)
    1 cebula
    300 g ugotowanej fasoli (u mnie borlotti)
    400 ml przecieru pomidorowego-passaty (lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego)
    oliwa z oliwek
    liść laurowy
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Włoska kapusta z fasolą (verza con fagioli) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę umyć i drobno poszatkować. Cebulę pokroic w drobna kosteczkę.
  • 2. Do garnka wrzucić kapustę, cebulę, liść laurowy, dodać troche soli i pieprzau, a następnie zalać 2 szklankami wody. Gotować do miękkości. (Ja gotowałam w garnku ciśnieniowym, zajęło mi to jedyne 5 min.).
  • 3. Do ugotowanej kapusty dodać przecier lub koncentrat, ugotowaną fasolę oraz oliwę z oliwek (ok. 6 łyżek). Gotować przez ok. 10 min. poczym wyłączyć i poczekać aż smaki się przegryzą. Najlepiej jeść ją odgrzaną po paru godzinach.

Porady

Jeżeli mamy czerstwy chleb ułożyć dwie kromki na dnie głębokiego talerza i na wierzch wyłożyć kapustę z sosem własnym (w ten sposób podaję się ją w tratoriach).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kapusta Młoda kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kapusta z fasolą

To może cię zainteresować