Włoska sałatka z pieczoną papryką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Moja interpretacja przepisu na panzanellę

  • 15 min

Składniki:

  • na 2 porcje:
    rukola,
    dwa pomidory,
    duża, upieczona i pozbawiona skórki papryka,
    czerwona cebula lub szczypiorek,
    kulka mozzarelli,
    parmezan,
    pieczywo na grzanki (typu ciabatta, ew.bagietka),
    ząbek czosnku,
    sól, pieprz, oliwa extra virgin z najwyższej jakości bazylią (lub oliwa extra virgin plus kilka listków świeżej bazylii)

Włoska sałatka z pieczoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzanki: pieczywo pokroić na małe kawałkii, skropić oliwą, piec ok. 10 minut (do zezłocenia) w temperaturze 200 stopni. Ciepłe posmarować rozciętym ząbkiem czosnku.Na talerzach ułożyć porcje rukoli. Pomidory pokroić na ósemki, paprykę w paski. Szczypiorek posiekać, mozzarellę porwać na kawałeczki. Przygotowane składniki ułożyć na rukoli, parmezan zetrzeć na grube wiórki i ułożyć na wierzchu. Sałatkę doprawić solą i pieprzem oraz polać odrobiną oliwy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy