na 2 porcje:
rukola,
dwa pomidory,
duża, upieczona i pozbawiona skórki papryka,
czerwona cebula lub szczypiorek,
kulka mozzarelli,
parmezan,
pieczywo na grzanki (typu ciabatta, ew.bagietka),
ząbek czosnku,
sól, pieprz, oliwa extra virgin z najwyższej jakości bazylią (lub oliwa extra virgin plus kilka listków świeżej bazylii)
Włoska sałatka z pieczoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzanki: pieczywo pokroić na małe kawałkii, skropić oliwą, piec ok. 10 minut (do zezłocenia) w temperaturze 200 stopni. Ciepłe posmarować rozciętym ząbkiem czosnku.Na talerzach ułożyć porcje rukoli. Pomidory pokroić na ósemki, paprykę w paski. Szczypiorek posiekać, mozzarellę porwać na kawałeczki. Przygotowane składniki ułożyć na rukoli, parmezan zetrzeć na grube wiórki i ułożyć na wierzchu. Sałatkę doprawić solą i pieprzem oraz polać odrobiną oliwy.
Komentarze