Włoska specjalność czyli Lasagne z warzywami

4.48 (143 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Gorąca Lazania o lekko pikantnym smaku i rozpływającym parmezanem to coś wyjątkowego i oryginalnego. Poznajcie mój smakołyk

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 2 opakowania warzyw na patelnie (firmy Iglotex)

    oliwa z oliwek do smażenia

    białe wino 100 ml

    czosnek 2 ząbki ( sprasowane )

    2 łyżki octu balsamicznego

    Sos do lazanii :

    50 g masła

    50 g mąki pszennej

    500 ml mleka 2%

    sól

    pieprz do smaku

    2 łyżki przecieru pomidorowego

    szczypta gałki muszkatołowej

    Dodatkowo:

    ser gouda 4 plastry

    parmezan starty 150 g
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Włoska specjalność czyli lasagne z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Włoska specjalność czyli Lasagne z warzywami 1. Sos do lazanii:

    Rozpuszczamy masło.

    Wsypujemy make i mieszamy do zespolenia.

    Wlewamy mleko stopniowo 500 ml i mieszamy .

    Dodajemy sól , pieprz mielony biały i 2 łyki koncentratu oraz gałkę muszkatołową .

    Mieszamy powstaje sos o fajnym lekko pikantnym smaku.

    Smażymy warzywa na patelni na oliwie z oliwek .

    Dodajemy białe wino i 2 ząbki czosnku i ocet balsamiczny , dusimy koło 20 minut.

    Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą z oliwek.

    Kładziemy na spód 3 plastry makaronu lazania .

    Wykładamy warzywa z patelni

    Kładziemy 2 plastry makaronu .

    Polewamy sosem( dosyć sporo aby zakryło makaron) .

    Kładziemy 3 plastry sera gouda na to warzywa z patelni .

    Na koniec kładziemy makaron polewamy sosem i do pieca na 30 minut w 170 stopniach zapiekamy.

    Wyjmujemy i posypujemy startym parmezanem , który nam się rozpuści .

    Popatrzcie jak smacznie wyszła Lasagne z warzywami :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować